SIKÇA SORULAN SORULAR

ÖZET ÇIKTILAR VE SIKÇA SORULAN SORULAR

Entegre Raporlama Derneği (ERTA) ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) işbirliğinde “Türkiye’de Sürdürülebilirlik Raporlamasında Yeni Dönem” teması ile düzenlenen “Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) Bilgilendirme Toplantısı” büyük bir ilgi ve katılımla gerçekleşti.
Toplantıda ERTA Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güler Aras, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanı Dr. Hasan Özçelik ve KGK Sürdürülebilirlik Standartları Daire Başkanı Sn. Gülşah Günay, Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS 1 ve TSRS 2) uygulama kapsamı ve içerikleri ve Türkiye’de sürdürülebilirlik raporlamasında şirketleri bekleyen yeni döneme ve sürece ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.
Toplantı esnasında katılımcılar tarafından iletilen soruların ve cevapların paylaşıldığı bu dokümanın ilgili tüm taraflar için faydalı olması umulmaktadır.

Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS 1 ve TSRS 2) Nedir?
Kamu Gözetimi ve Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK), 4 Haziran 2022 tarihinde 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda yapılan değişiklikle; Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarını belirlemeye ve yayımlamaya yetkili kılınmıştır. Akabinde 9 Kasım 2022 tarihinde 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede yapılan değişiklikle ise; gerektiğinde değişik işletme büyüklükleri ve sektörler itibarıyla farklı düzenlemeler yapma ve sürdürülebilirlik raporlarına ilişkin denetim yapacakları yetkilendirme ve gözetime tabi tutma yetkisini haiz olmuştur.
29 Aralık 2023 tarih ve 32414 sayılı Mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS 1 ve TSRS S2) ve “Uygulama Kapsamına İlişkin Kurul Kararları”na göre Türkiye’de “Sürdürülebilirlik Raporlaması”, belirlenen kapsama tabi işletmeler için 01/01/2024 tarihinden itibaren zorunlu hale getirilmiştir.
Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’nın KGK’nın özverili çalışmalarıyla çok kısa sürede hayata geçmesi ülkemiz için önemli ve tarihi gelişmelerden biri olmuştur.
Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrinde gerçekleşen 28. Taraflar Konferansı COP28’de Entegre Raporlama Derneği ev sahipliğinde düzenlenen özel lansman oturumu ile Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları ilk defa uluslararası kamuoyu ile paylaşılmıştır. Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarının Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile KGK tarafından belirlenen kapsam dahilinde olan kurum, kuruluş veya şirketler, TSRS 1 Sürdürülebilirlikle İlgili Finansal Bilgilerin Açıklanmasına İlişkin Genel Hükümler ve TSRS 2 İklimle İlgili Açıklamalar’a uygun olarak 2024 yılı sürdürülebilirlik raporlarını, 2025 yılında zorunlu olarak sunmakla mükelleftirler.
TSRS 1 Sürdürülebilirlikle İlgili Finansal Bilgilerin Açıklanmasına İlişkin Genel Hükümler, bir işletmenin genel amaçlı finansal raporların temel kullanıcıları için önemli olan sürdürülebilirlikle ilgili risk ve fırsatları açıklamasını zorunlu kılmaktadır. Bu standart, işletmenin sürdürülebilirlikle ilgili finansal bilgilerini hazırlama ve raporlama yöntemlerini belirlemektedir. Aynı zamanda, sürdürülebilirlikle ilgili bilgilerin içeriği ve sunumuna dair genel prensipleri ortaya koyarak, bu bilgilerin işletmenin kaynak sağlama kararlarında asli kullanıcılar için anlamlı olmasını sağlar.
TSRS 2 İklimle İlgili Açıklamalar ise, bir işletmenin genel amaçlı finansal raporların temel kullanıcıları için önemli olan iklimle ilgili riskler ve fırsatları açıklamasını zorunlu kılmaktadır. Bu standart, işletmenin iklimle ilgili faktörlerin değerlendirilmesi ve bu faktörlerin finansal performans üzerindeki etkilerini anlaması amacıyla bir çerçeve sağlamaktadır.
Ulusal standartlar; Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (IFRS) Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (ISSB) tarafından oluşturan IFRS S1 (Sürdürülebilirlikle İlgili Finansal Bilgilerin Açıklanmasına İlişkin Genel Gereklilikler ve IFRS S2 (İklimle ilgili Açıklamalar) baz alınarak düzenlenmiştir. Her iki Standart da İklimle İlişkili Finansal Açıklamalar Görev Gücü’nün (TCFD) tavsiyelerine dayanmaktadır.
Şirketlerin sürdürülebilirlik açıklamalarını kolaylaştırmak üzere IFRS S1 ve S2 global standartları, TCFD tavsiyeleri yanında SASB Standartları, CDSB Çerçevesi, Entegre Raporlama Çerçevesi ve Dünya Ekonomik Forumu metrikleri üzerine inşa edilmiştir.
Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu, Haziran ayında IFRS S1 ve IFRS S2’nin yayımlanmasıyla iklim raporlaması için küresel bir temel oluşturmaya başlamıştır. Yürürlük tarihi 1 Ocak 2024 olan standartların uygulanmasına yardımcı olmak amacıyla kapsamlı çalışmalar sürdürülmektedir.
Dubai’de gerçekleşen COP28’de 64 yetki alanından 400’e yakın kuruluş, Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu’nun (ISSB) iklimle ilgili raporlamasının küresel düzeyde benimsenmesini veya kullanılmasını ilerletmeyi taahhüt etmiştir. COP28’deki Finans Günü sırasında duyurulan destek beyanı, iklim değişikliği riskine yönelik eylem odaklı müdahalelerin geliştirilmesine yönelik güçlü desteği göstermektedir.
ISSB Standartları, herhangi bir muhasebe hükmü ile uyum gösterecek şekilde geliştirilmiştir ve hâlihazırda 140’tan fazla ülke tarafından kabul edilen IFRS Muhasebe Standartlarının temelini oluşturan kavramlar üzerine inşa edilmiştir. ISSB global standartları, Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü (IOSCO), Finansal İstikrar Kurulu, G20 ve G7 Liderleri de dâhil olmak üzere dünyanın dört bir yanından yatırımcılar, şirketler, politika yapıcılar, piyasa düzenleyicileri ve diğer kesimlerden güçlü bir destek almaktadır.

Hangi kurumlar TSRS kapsamında Raporlama yapmakla yükümlüdür?
KGK internet sitesindeki “Sürdürülebilirlik” sekmesinde TSRS hakkında her türlü ayrıntılı bilgi güncel şekilde paylaşılmaktadır. TSRS’lerin uygulama kapsamına ilişkin Kurul Kararı’nın 3’üncü maddesinin birinci fıkrasında kapsama dahil olan işletmeler ile bu işletmelerin sağlamakla yükümlü oldukları koşullar ve tabi olan işletmelerin niteliklerini belirlenmiştir.
Kurul kararının 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a),(b),(c) ve (ç) bentleri, SPK, BDDK ve SEDDK düzenlemelerine tabi kurumları, Borsa İstanbul piyasalarında faaliyet göstermeye izin verilen müesseseleri kapsayan bir liste içermektedir. İşletmeler, önce bu listede yer alıp almadıklarına bakmalıdır, bu listede yer alan işletmeler için ise anılan maddenin birinci fıkrasının başında sağlanması gereken hadler belirlenmiştir. Dolayısıyla listede yer alan işletmelerin zorunlu sürdürülebilirlik raporlama kapsamında olup olmadıklarını belirlemek için ikinci olarak istenen hadleri sağlayıp sağlamadıklarına bakmaları gerekmektedir.
İlgili düzenlemeye göre özetle; söz konusu Kurul Kararı’nda belirtilen listede yer alan banklara dışında yer alan şirketlerden; aktif toplamı 500 milyon Türk Lirası, yıllık net satış hasılatı 1 milyar Türk Lirası, çalışan sayısı 250 kişi ölçütlerinden en az ikisinin eşik değerlerini art arda iki raporlama döneminde aşan kurum, kuruluş ve işletmelerin sürdürülebilirlik raporlarının hazırlanmasında TSRS’lerin uygulanmasına tabidir.
19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun düzenleme ve denetimine tabi bankalar ise, her ne kadar Kurul Kararının 3. Maddesinin Birinci Fıkrasında Sayılan ve Hadlere Tabi Olan İşletmeler Listesi’nde sayılmış olsalar dahi, herhangi bir eşik değere tabi olmaksızın zorunlu raporlama kapsamındadırlar. Ancak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesinde yer alanlar bankalar bu uygulamadan muaf tutulmuştur.
Zorunlu olmamakla birlikte, kapsam dışında yer alan işletmeler de gönüllülük esasına göre Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarına uygun raporlama yapabilirler.
İşletmeler söz konusu Kurul Kararı’na veya KGK’nın Sürdürülebilirlik sekmesi altında yer alan karar ağacına bakarak raporlamaya tabi olup olmadıklarını öğrenebilmektedirler. Ayrıca işletmelerin zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tabi olup olmadıklarını belirleyebilecekleri bir uygulama üzerinde çalışılıyor yakın bir zamanda kullanıma açılacaktır.

KGK tarafından şirketlere doğrudan bildirim yapılacak mı? İşletmeler, KGK’nin web sitesine girip isimlerini kontrol ederek sürdürülebilirlik raporlamasına dahil olup olmadıklarını teyit edebilirler mi?
Hayır, böyle bir bildirim yapılması henüz planlanmamıştır. Şirketlerin 2023 finansal verileri henüz kuruma intikal etmediğinden, kapsama dahil olan şirketlerin listesi ismen belirtilmemiştir. Ancak, işletmelerin, 2022 yılı verilerine bakarak 2023 yılı için öngörüde bulunmaları mümkündür. Şirketler, KGK web sitesindeki karar ağacı ve TSRS’lerin uygulama kapsamına ilişkin Kurul Kararı’nın 3’üncü maddesinin birinci fıkrasına bakarak raporlamaya dahil olup olmadıklarını tespit edeceklerdir.
Öte yandan, KGK’nın yakın bir zamanda kullanıma açmaya planladığı uygulama üzerinden işletmeler verilerini girerek zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tabi olup olmadıklarını belirleyebileceklerdir.

Bankaların tamamı raporlamaya tabi midir?
Evet, 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun düzenleme ve denetimine tabi bankalar, herhangi bir eşik değere tabi olmaksızın zorunlu raporlama kapsamındadırlar. Ancak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesinde yer alanlar bankalar bu uygulamadan muaf tutulmuştur.

Söz konusu işletme bir banka ise, bankanın bünyesine dahil olan iştirakleri de bu sürece dahil olacak mı?
Hayır, bankanın bünyesindeki iştiraklerinin bankacılık dışında çeşitli faaliyetleri olabildiğinden, salt bankanın iştiraki olması nedeniyle raporlamaya dahil olmayacaktır. Ancak bankaların sürdürülebilirlik raporlarında iştiraklerine ilişkin açıklamalar yapmasını gerektirecek durumlar söz konusu olabilecektir.

BDDK’ya göre işletmelerin genel kuruldan 3 hafta önce raporu yayınlama yükümlülüğü bulunuyor. Raporlamaya ilişkin, BDDK ile ortak bir çalışma bulunuyor mu?
Hayır, bu konuya ilişkin BDDK ile ortak bir çalışma yürütülmemektedir. İşletme Sürdürülebilirlik raporunu yetiştirebiliyorsa BDDK’nın ilgili raporuna koyabilir, ancak KGK böyle bir zorunluluk öngörmemektedir.

Borsa’ya kote olan şirketler arasında herhangi bir pazar ayrımı söz konusu mu?
Hayır, pazar ayırımı söz konusu değildir. Halka açık şirketler arasında hadleri sağlayanlar bu raporlamayı yapmakla yükümlü olacaktır.

Borsaya kote olmayıp, raporlama zorunluluğu olan şirketler var mıdır?
Borsaya kote olmayıp raporlama kapsamına giren işletmeler söz konusu olabilir. Kapsama dahil olan işletmelerden belirtilen hadleri sağlayanlar, Borsa’ya kote olup olmadığına bakılmaksızın raporlamaya tabi olacaklardır. Borsa’ya kote olmayan veya henüz raporlama listesinde yer almayan işletmelerin de şimdiden hazırlıklarını yapması önem arz etmektedir. Önümüzdeki dönemde, bu işletmeler de raporlamaya tabi olacaklardır.

Bağlı ortalıklar raporlamaya dahil olacak mı?
Evet. İşletmelerin sürdürülebilirlik raporları, ilgili finansal tablolarla aynı işletme için olmalıdır. Yani hali hazırda finansal tablolarını konsolide tablo olarak hazırlayan ana ortaklıklar, bağlı ortaklıkları da içerecek şekilde sürdürebilirlik raporlarını da yine konsolide olarak hazırlayacaklardır.

Konsolidasyona tâbi bağlı ortaklıklarda, bir işletmenin yurt dışı firması var ise onlar da ana şirketin sürdürülebilirlik raporunun konsolidasyonunda olacak mı?
Evet, bir işletmenin yurtdışı firması var ise onlar da sürdürülebilirlik raporunda yer alacaktır.

Türkiye’de faaliyetlerine devam eden fakat farklı global raporlama standartlarına tabi global ölçekli işletmeler TSRS raporlamasına dahil olacak mı?
Evet, bu işletmeler Türkiye’deki raporlama kriterlerini sağlaması halinde TSRS Raporlaması yapmakla yükümlü olacaktır. Burada önemli kriter global ölçekten ziyade Türkiye’deki raporlama yapacak işletmeler listesinde yer almaktır.

Raporlama hangi yıldan itibaren başlayacak, hangi dönemi kapsayacaktır?
2024 yılı raporlaması aynı yıl içerisinde işletmenin sürdürülebilirlikle ilgili risklerini ve fırsatlarını raporlayacağı verilerin elde edileceği yıldır. 2024 yılına ait rapor 2025 yılında çıkarılacaktır. Raporun yılda bir defa, finansal tablolarla aynı dönem için ve aynı zamanda yapılması gerekmektedir. Ancak ilk yıl için uygulama kolaylığı sağlanması amacıyla sürdürülebilirlik raporlarının ilgili finansal tablolar yayımlandıktan sonra raporlanmasına izin verilmiştir. Buna göre ara dönem raporlama yükümlülüğü bulunan işletmeler sürdürülebilirlik raporlarını ikinci çeyrek/ altı aylık ara dönem finansal raporlarıyla birlikte sunabilirler. Böyle bir zorunluluğu olmamasına karşın gönüllü olarak ara dönem raporlama yapan işletmeler ise finansal tabloların kapsadığı raporlama döneminin sonundan itibaren dokuz ay içinde olmak kaydıyla ikinci çeyrek/ altı aylık ara dönem finansal raporlarıyla birlikte sunabilirler. Zorunlu ya da gönüllü olarak ara dönem raporlama yapmayan işletmeler ise finansal tabloların kapsadığı raporlama döneminin sonundan itibaren dokuz ay içinde sürdürülebilirlik raporlarını sunabilirler.

Raporların hazırlanmasına dair bir format zorunluluğu var mıdır?
TSRS’lerde raporların sunuluşu serbest bırakılmış olup, KGK da ilk yıl için işletmelere çeşitli kolaylıklar sağlamayı benimsemiş, bu nedenle şirketlere zorunlu bir raporlama formatı getirmemiştir.
TSRS’ler uyarınca, ilk raporlama döneminde karşılaştırmalı bilgi sunulmasının zorunlu olmadığı ve ilk raporlama döneminde finansal raporlamadan sonra sürdürülebilirlik raporlaması yapılmasının mümkün olduğu görülmektedir.

Kapsam 3 emisyonları için bir muafiyet var mıdır?
Evet. Geçiş hükmü kapsamında ilk iki yıllık raporlama döneminde Kapsam 3 sera gazı emisyonlarının açıklanması zorunlu kapsam dışında bırakılmıştır. İlk kez 2024 yılı raporları yayımlanacağından örneğin 2024 ve 2025 yılı raporlarında kapsam 3 emisyonlarının raporlanmasına gerek olmayacaktır.
Bu muafiyet 2024 ve 2025 yılı raporlarına mahsus olmayıp, ilerleyen yıllarda TSRS’lere uygun olarak ilk kez raporlama yapacak işletmeler için de geçerlidir. Örneğin 2026 yılında ilk kez TSRS’lere uygun olarak raporlama yapacak bir işletme 2026 ve 2027 yılına ait raporlarında kapsam 3 emisyonlarının raporlanmasından muaf olacaktır.

Kurumlarda yetkilendirilecek kişilerle ilgili nasıl bir süreç söz konusu olacak?
KGK, sürdürülebilirlik raporlarının hazırlanmasında yeterli bilgi ve niteliğe sahip insan kaynağının oluşturulmasına destek olmak ve hazırlanacak raporların belli bir kalitede olmasını sağlamak amacıyla, şirketler bünyesinde çalışacak “Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Uzmanlığı” sertifikasyonu için ayrı bir süreç yürütmektedir. Sürdürülebilirlik raporlaması özel bir uzmanlık gerektirdiği için hazırlanacak olan raporların kalitesinin arttırılması hedeflenmektedir.

Güvence denetimleri ilk yıl raporları için zorunlu olacak mı ya da ne zaman zorunlu olacak? Denetçiler nasıl belirlenecek ve yetkilendirilecek?
Raporlama kapsamında zorunlu güvence denetimi getirilmiştir. 2025 yılında ilk çıkacak raporlar güvence denetimine tabi olacaktır. Bu kapsamda Uluslararası Denetim ve Güvence Standartları Kurumu’nun bu yıl içinde yayımlayacağı sürdürülebilirlik güvence denetimi standartları KGK tarafından ülkemiz mevzuatına kazandırılacaktır.
KGK, sürdürülebilirlik konularında çalışmalarını sürdürmekte ve belirli niteliklerin, şartların sağlanması, sınav süreci düzenlenmesi gibi konular üzerinde çalışmaktadır. 2024 yılının ilk yarısında ilk yetkilendirme sınavının yapılması planlanmaktadır. Başlangıçta sınırlı güvenceyle başlanacak, ancak ilerleyen süreçte makul güvenceye doğru gidilecektir.
İlerleyen süreçlerde kurumun web sitesinden ve sosyal medya hesaplarından gelişmeler takip edilebilecektir.

KOBİ’ler ilk dönem raporlama kapsamına dahil edilmemesine rağmen, büyük şirketlerin tedarik zincirinde yer alıyorlar. KOBİ’ler için zorunlu raporlama söz konusu olacak mı?
İlk uygulamada KGK raporlama kapsamını oldukça daraltmıştır. Sonraki raporlama dönemlerinde kapsamın aşamalı olarak genişletilmesi hedeflenmektedir. KOBİ’ler ilk raporlama döneminde kapsam dışı olup, sonraki yıllarda bu işletmeler için de raporlama konusunda bir zorunluluk olması söz konusudur.
OSB ve KOBİ’lere yönelik, bilinçlendirme ve eğitim projeleri üzerinde çalışılmaktadır. Özellikle KOBİ’lerin, konuya ilişkin bilinçlenmeleri, eğitim almaları ve desteklenmeleri büyük önem taşımaktadır.

Raporlama kapsamından çıkış hangi koşullarda gerçekleşecek?
Belirlenen kriterleri sağlayan işletmeler bu kriterleri sağladıkları dönemi takip eden yıl kapsam içerisine girecekler ve art arda 2 dönem en az iki kriterin altında kalmaları halinde veya son dönem iki eşik değerin %20 altında kalmaları durumunda bir sonraki dönem kapsam dışına çıkacaklardır.

Raporlamaya dahil olacak şirketlerin kapsamının genişletilmesi söz konusu mudur?
Halihazırda farklı çerçevelerde sürdürülebilirlik raporlaması yapan büyük ölçekli şirketler bulunmaktadır. İlk kapsamda, zorunlu TSRS raporlamasını yapan şirketler, bu büyük ölçekli şirketler olacaktır. Uygulamanın belli bir sisteme oturtulması amacıyla muafiyet geniş tutulmuştur. Sonraki yıllarda hadlerin düşürülmesi suretiyle raporlama kapsamına dahil olacak işletmeler listesi genişletilecektir.

Halka açılma aşamasındaki şirketlere TSRS sürecini de düşünerek ne gibi öneriler tavsiye edilebilir?
Halka açılma aşamasındaki şirketlerin, sürdürülebilirlik konularını mümkün olan en erken aşamada ele almaları ve halka açılma sürecinde, raporlama konusuna odaklanmaları önemlidir. Uygulamalarını baştan düzenlemek ve sürdürülebilirlik standartlarına uygun raporlar sunmak, yatırımcılara güven verecektir.

Standartlara ilişkin bir rehber doküman hazırlanacak mı?
KGK’nın önümüzdeki süreçte TSRS’ler hakkında ilgili kaynak doküman ve çeşitli eğitim materyalleri hazırlıkları yoğun bir şekilde devam etmektedir. KGK web sitesi altında eğitim materyallerinin yer alacağı bir sekme açılarak tüm içerikler bu alana yüklenecektir. TSRS hakkında iş birliği yapılan kuruluşun katkıları ve KGK’nın hazırlayacağı dokümanlar, kurumun web sitesinde “eğitim materyalleri” başlığı altında herkesin kolayca ulaşabileceği, anlayabileceği şekilde sunulacaktır.
IFRS Vakfı ve ISSB’nin S1 ve S2 ile ilgili rehber çalışmaları da ilgili kurumların web sayfalarında yer almaktadır. Türkiye’deki çalışmalar ISSB ve IFRS Vakfı’nın ilgili rehberleri referans alınarak ilerleyecektir. IFRS standartları, özellikle S2 Standardı, sektör spesifik standartlar temel alınarak oluşturulmuştur. Standartlara uyumu kolaylaştırmak için Sürdürülebilirlik Muhasebe Standartları Kurulu (SASB) sektör spesifik standartları referans alınabilir.
Bu süreçte ERTA, KGK ile olan işbirliği protokolü çerçevesinde düzenli eğitimler sağlayacaktır.

Sürdürülebilirlik raporlaması yapmaya başlayacak işletmeler için ne gibi önerileriniz olur? TSRS çerçevesinde Entegre raporlamanın önemi ve katkısı nedir?
Şirketlerin öncelikle bu konularda altyapı çalışmaları, stratejik planlamalar ve yapısal dönüşümler gerçekleştirmesi gerekmektedir. Raporlama sürecinde belirleyecekleri hedefler, bu değişimin en büyük destekçisi olacaktır.
Entegre düşüncenin Türkiye’de başlatılmasının temel amacı, şirketlerin rekabet gücünü artırmak, yatırım ortamını iyileştirmek ve Türkiye’nin ekonomik gücünü yükseltmektir. Standartlar, bu hedefe ulaşmada büyük ölçüde destek sağlayan ve tetikleyen bir mekanizma oluşturmuştur.
Türkiye’de ve Dünyada kurumlar nezdinde entegre düşünce yaklaşımının ivme kazandığı bu dönemde, temel aldığı “Değer Yaratma” odaklı yaklaşımı ile entegre raporlama çerçevesi, şirketlere nasıl değer yaratacaklarına dair rehberlik edecek önemli bir araçtır.
Entegre Raporlama, sürdürülebilirlik bilgilerini finansal raporlama ile aynı temele oturtarak yatırımcılar ve tüm paydaşları için karşılaştırılabilir ve nitelikli bilgi sunma misyonu doğrultusunda, kurumların sürdürülebilir performansı, sermaye piyasalarının sağlıklı gelişimi ve sürdürülebilir kalkınmanın temeli olan sağlıklı bir ekosistem için geleceğin global raporlama çerçevesi olarak büyük önem taşımaktadır.
Bu süreçte, şirketler kendilerini entegre raporlamaya geçiş sürecine hazırlamalı ve bu çerçevede iş planlarına sürdürülebilirliği entegre etmelidirler. Halihazırda bu süreci uygulayan şirketler, istenilen formatta raporlama yapma yeteneklerine sahiptirler. Ancak, bu sürece hiç başlamamış olan şirketler, iyi uygulama örneklerini referans alabilirler.
ERTA web sitemizi ve sosyal medya hesaplarımızı takip ederek global ve ulusal raporlama ekosistemine ilişkin gelişme ve haberleri takip edebilirsiniz.

E-mail : info@entegreraporlamatr.org
Web : www.entegreraporlamatr.org/tr/ LinkedIn : Entegre Raporlama Derneği Türkiye (ERTA)
X : https://twitter.com/erta_tr
Instagram : www.instagram.com/erta_entegreraporlamatr

http://www.entegreraporlamatr.org/tr/images/pdf/ERTA-%20KGK-TSRS-Bilgilendirme-Toplantisi-Ozet-Ciktilar-ve-Sikca-Sorulan-Sorular.pdf

Sercom Danışmanlık
Çekmeköy / İSTANBUL

info@sercomconsulting.com